top of page

Στέλιος Πισής

Ο Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό, στην Κύπρο, το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική.

Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από Μυϊκή Δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.

Στα δέκα του χρόνια δεν μπορεί πια να περπατήσει και χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη του για τη μουσική τον οδηγεί να αρχίσει να παρακολουθεί εντατικά μαθήματα μουσικής με καθηγητή στο σπίτι και παράλληλα να ανακαλύψει την ικανότητα του στο τραγούδι και στη σύνθεση.
 

 

 

 

 

Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του «Είναι στολίδι τ' ουρανού», το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος.
 

Μετά από ένα χρόνο βραβεύτηκε από την Unesco στα πλαίσια του προγράμματος «Artists across the frontiers» για το τραγούδι του «Ψηφίδες», το οποίο αναφέρεται στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς στην Κύπρο, τα οποία κλάπηκαν και πωλήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς.
 

Το 1996 μπαίνει για τα καλά στο χώρο την σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας αρχίζοντας να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και synthesizers με τη δυνατότητα πλέον να συνθέτει και να ενορχηστρώνει ο ίδιος τα κομμάτια του.

 

Το συνεχιζόμενο δράμα της ιδιαίτερής του πατρίδας δεν τον άφησε ασυγκίνητο και ανεπηρέαστο κι έτσι έγραψε μία σειρά τραγουδιών, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος και κυκλοφόρησαν σε ψηφιακό δίσκο στην Κύπρο το 1997 με τον τίτλο "Ψηφίδες". Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτή ήταν και η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή.

Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Pavel Ovjiannicov στο δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Υπέρβαση", ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική. Γι’ αυτή τη συνεργασία ο ίδιος λέει: «Δε φανταζόμουνα ποτέ ότι κάποτε θα άκουγα να ερμηνεύει κομμάτια μου μία Συμφωνική Ορχήστρα και μάλιστα τόσο φημισμένη, πραγματικά όταν τα πρωτοάκουσα ήταν σαν όνειρο για μένα».

 


 

Σε εκδήλωση που έγινε τον Μάρτιο του 2000 ο Στέλιος Πισής τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Και Γενετικής Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου για την προσφορά των εσόδων από τις πωλήσεις των δύο δίσκων του στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Telethon» Κύπρου για τις ανάγκες των ασθενών με Μυϊκή Δυστροφία και γενικά για την όλη κοινωνική του προσφορά.

Όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της ενασχόλησης του με τη μουσική και το τραγούδι μέχρι σήμερα έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και έτσι τώρα η ασθένεια τον κρατά μόνιμα σ’ ένα κρεβάτι, μ’ έναν αναπνευστήρα.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει με ενθουσιασμό και μεράκι, χωρίς να τα βάζει κάτω, να δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία νότα με το ποντίκι.

Όπως είπαν οι ειδικοί, καθηγητές μουσικής, επώνυμοι συνθέτες και τραγουδιστές από όλο τον ελληνικό χώρο, οι οποίοι άκουσαν τη δουλειά του, «η μουσική του Στέλιου χαρακτηρίζεται από ποιότητα, γνήσια έμπνευση και ευαισθησία που αγγίζει αμέσως τον ακροατή». Κι επίσης: «έχει πολύπλευρο ταλέντο, με όποιο είδος μουσικής κι αν καταπιαστεί το αποτέλεσμα είναι υπέροχο».

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος του Στέλιου Πισή με τίτλο "Κασταλίας και Σειρήνων" που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή, αγαπημένων φίλων αλλά και δικούς του. Τα τραγούδια ερμηνεύουν αξιόλογοι Κύπριοι τραγουδιστές καθώς και ο ίδιος ο συνθέτης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του δίσκου, δόθηκαν στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου για ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από το τσουνάμι που έπληξε την νότια Ασία το 2005.

Στις 27 Ιουνίου 2005 απονεμήθηκε στο Στέλιο Πισή το «Βραβείο Θέλησης» στα πλαίσια της διοργάνωσης των βραβείων «Leaders of the Year Awards 2004 (Κύπρου)», θεσμός που για πρώτη φορά διεξάχθηκε στην Κύπρο. Τιμήθηκαν άτομα του πολιτικού, οικονομικού, αθλητικού, δημοσιογραφικού χώρου καθώς και άτομα για την κοινωνική προσφορά τους, που ψηφίστηκαν από το κοινό σε ψηφοφορία που κράτησε μια βδομάδα.

Ένα χρόνο αργότερα στις 9 Μαΐου 2006 απονεμήθηκε στο Στέλιο το βραβείο «Θέλησης και δύναμης ψυχής» στην πανελλήνια διοργάνωση των βραβείων «Leaders of the Year 2005 (Ελλάδας)». Το βραβείο παράλαβε η μητέρα του από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση απονομής των βραβείων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 13 Νοεμβρίου 2006 σε μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Υπέρβαση», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, παρουσιάστηκε η δουλειά και το μουσικό έργο του Στέλιου Πισή.

Η παράσταση εξελίχθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσίασε ορχηστρικά έργα του μουσικοσυνθέτη, υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Πίσυνου.  Στο δεύτερο μέρος, ακούστηκαν τραγούδια του Στέλιου Πισή που ερμήνευσαν κύπριοι τραγουδιστές. Συμμετείχαν φιλικά η ηθοποιός Χριστίνα Παυλίδου και ο ελλαδίτης τραγουδιστής Μιλτιάδης Πασχαλίδης.

Ο Στέλιος μέσα στο 2007 συνεργάστηκε με το σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκκα γράφοντας το τραγούδι των τίτλων και τη μουσική επένδυση στην κοινωνική σειρά «Μίλα μου» που άρχισε να προβάλλεται στις 15 Οκτωβρίου 2007 στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα.
Το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Στέλιου ερμηνεύει ο Αντώνης Ρέμος.

Τον Φεβρουάριο του 2007 το ντοκιμαντέρ «Στέλιος» ή «Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος.

Η ταινία βγήκε από τα σύνορα της Κύπρου με πρώτο σταθμό την Αθήνα και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Emotion Pictures» (16-18 Ιουνίου 2007, Νέο Μουσείο Μπενάκη). Έχει προβληθεί επανειλημμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς στην Κύπρο, αλλά και σε Συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις, κυρίως σε Σχολεία, ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το 2008 πήρε α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας. Προβλήθηκε επίσης στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στον Καναδά και στην Ινδία, ενώ στα πλαίσια του θεσμού «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» θα ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο.

Οι δημιουργοί του απεφάσισαν να διαθέσουν το χρηματικό έπαθλο από τη βράβευσή του για να εκδοθεί το ντοκιμαντέρ σε DVD και να διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το 2008 του απονέμεται από την πολιτεία το Βραβείο «Πρόσωπο της χρονιάς 2007».

Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Στέλιου  που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου». 

Στις 26 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε μεγάλη Συναυλία προς τιμή του Στέλιου από το Δήμο Λεμεσού και τη CYTA στο θέατρο Ριάλτο με  τίτλο «Παράθυρο στο Φως». Περιελάμβανε τρία μέρη: α) Προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Στέλιος - Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη. β) Ορχηστρικά κομμάτια και γ) Τραγούδια από τους δίσκους του Στέλιου.
Τραγούδησαν: Αντώνης Ρέμος, Κούλης Θεοδώρου, Μαρία-Έλενα Κυριάκου, Μάριαμ Βενιζέλου, Χριστίνα Σεργίου, Μόρφω Κοτζιαμάνη, Γιώργος Γιωργαλλέτος, Σοφία Πατσαλίδου και το Φωνητικό Συγκρότημα του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού «Μελωδία», υπό τη Διεύθυνση της κ. Βιολέτας Κακομανώλη. Συμμετείχαν οι ανεψιές του Στέλιου, Σάρα και Σοφία Πατσαλίδου.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 απονεμήθηκε στο Στέλιο τιμητική διάκριση από το PRS (Performing rights society - Διεθνής Οργανισμός Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων). Ήρθαν στην Κύπρο από το Λονδίνο, γι’ αυτό το σκοπό, εκπρόσωποι του Οργανισμού και σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο δωμάτιο του Στέλιου του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα.

Στις 20 Ιουνίου 2009 ο Κώστας Κακογιάννης και Πάμπος Κουζάλης, εμπνευστές και δημιουργοί του Πολιτιστικού Οργανισμού «Παράκεντρο» απένειμαν στο Στέλιο Πισή το Βραβείο Προσφοράς στον Πολιτισμό 2009

Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο cd-single του Στέλιου Πισή που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.
Ο Ύμνος είναι μια δημιουργία του Στέλιου Πισή για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου, σε συνεργασία με το στιχουργό Σταύρο Σταύρου και το Νικόλα Μεταξά, ο οποίος ερμηνεύει το τραγούδι.
Η ηχογράφηση των εγχόρδων για τους σκοπούς του τραγουδιού έγινε στα City studios στη Λευκωσία υπό τη διεύθυνση του Pavel Ovsiannikov, μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας 21ου αιώνα Μόσχας, ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση των εγχόρδων. Την ευθύνη της παραγωγής έχει ο Ανδρέας Γεωργαλλής.

Έτος κυκλοφορίας 1997

 

     Μουσική-Ενορχήστρωση-Ερμηνεία: Στέλιος Πισής

Περιεχόμενα

 

  • Ψηφίδες
    Στίχοι: Κλείτος Πισής
     

  • Ο αγνοούμενος
    Στίχοι: Σωτήρης Γιάγκου - Κλείτος Πισής
     

  • Οδοιπορικό
    Στίχοι: Κλείτος Πισής
     

  • Δυο πατρίδες
    Στίχοι: Άννα Ποιηταρίδου
     

  • Είναι στολίδι τ' ουρανού
    Στίχοι: Κλείτος Πισής
     

  • Εφτά φωτογραφίες
    Στίχοι: Κλείτος Πισής

Ο δίσκος "Υπέρβαση" του Στέλιου Πισή κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1999. Πρόκειται για ένα CD-single που περιλαμβάνει τρία ορχηστρικά κομμάτια και τον ύμνο του κυπριακού "Telethon" ερμηνευμένο από τον ίδιο το δημιουργό και παιδική χορωδία.

Σε αυτό το δίσκο ο Στέλιος Πισής συνεργάζεται με την Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας η οποία εκτέλεσε τα τρία από τα τέσσερα κομμάτια του δίσκου με μαέστρο τον κ. Πάβελ Οβψιάνικοβ.

«Ήταν θα έλεγα το αποκορύφωμα της μουσικής μου πορείας και η πραγματοποίηση ενός ονείρου που λίγοι συνθέτες στον Ελληνικό-Κυπριακό χώρο είχαν την τύχη να ζήσουν», λέει ο ίδιος.

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ηχογραφήσεων της ορχήστρας στο Κρεμλίνο με υπεύθυνο ηχολήπτη τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Γιωργαλλή.


 

Ο καινούριος δίσκος του Στέλιου Πισή, «Κασταλίας και Σειρήνων», περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους Κλείτου Πισή, Βάσου Βενιζέλου, Ιωάννας Αντωνοπούλου, Ντίνας Λεωνίδου καθώς και δικούς του. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι τραγουδιστές Δημήτρης Φανής, Μαρία-Έλενα, Σωτήρης Καραγιώργης και ο ίδιος ο συνθέτης.

Οι ηχογραφήσεις του δίσκου έγιναν στο City Studio στη Λευκωσία, με  ηχολήπτη τον Ανδρέα Γεωργαλλή,  και υπεύθυνο παραγωγής το Δημήτρη Φανή. Εκτός από τους τραγουδιστές συμμετέχουν αξιόλογοι Κύπριοι μουσικοί.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της οργάνωσης Γιατροί τους Κόσμου. «Το δύσκολο έργο των Γιατρών του Κόσμου πάντα με συγκινούσε. Σ' αυτούς τους Ανθρώπους της αγάπης προσφέρω όλα τα έσοδα του δίσκου μου, για ν' ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο» αναφέρει ο ίδιος.

Τον δίσκο "Κασταλίας και Σειρήνων" προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας

 


Περιεχόμενα


Πατήστε στα μεγαφωνάκια δίπλα από τους τίτλους για να ακούσετε αποσπάσματα από τα τραγούδια
(η ποιότητα του ήχου στα δείγματα είναι μειωμένη λόγω έλλειψης χώρου στον server)
 

 

1. Να βαράς σε θέλω τη γροθιά
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Ντίνα Λεωνίδου
Ερμηνεία: Δημήτρης Φανής

 7. Χαμένα όνειρα
Στίχοι - Μουσική: Στέλιος Πισής
Ερμηνεία: Μαρία-Έλενα
  

    

 2. Θα ζω εδώ
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Κλείτος Πισής
Ερμηνεία: Μαρία-Έλενα8. Πετροχελίδονο
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Κλείτος Πισής
Ερμηνεία: Στέλιος Πισής 

    

3. Πρωινό μου τραγούδι
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Βάσος Βενιζέλος
Ερμηνεία: Δημήτρης Φανής9. Δώσε το χέρι στην αγάπη
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Βάσος Βενιζέλος
Ερμηνεία: Σωτήρης Καραγιώργης

  

4. Είν' η αγάπη μας ρεφρέν
Στίχοι - Μουσική: Στέλιος Πισής
Ερμηνεία: Δημήτρης Φανής10. Δερύνεια 1996
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Ιωάννα Αντωνοπούλου
Ερμηνεία: Δημήτρης Φανής
 

 

 

5. Μέσα στα μάτια των παιδιών
Στίχοι - Μουσική: Στέλιος Πισής
Ερμηνεία: Μαρία-Έλενα
 11. Τωρά που φεύκεις
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Κλείτος Πισής
Ερμηνεία: Δημήτρης Φανής και Στέλιος Πισής

  

6. Το νανούρισμα της Σοφίας
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Κλείτος Πισής
Ερμηνεία: Δημήτρης Φανής
Συμμετέχει η μικρή Σοφία Πατσαλίδου12. Σ' ένα κομπιούτερ
Μουσική: Στέλιος Πισής
Στίχοι: Κλείτος Πισής
Ερμηνεία: Στέλιος Πισής
 
 

Στέλιος Πισής
Η μουσική επένδυση κάποιας ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς ήταν πάντα ένας από τους στόχους μου. Χαίρομαι γιατί οι δρόμοι μας συναντήθηκαν με το Γιώργο Τσιάκκα, συνεργάτη, τώρα, και φίλο αγαπημένο. Τον ευχαριστώ που μου εμπιστεύθηκε τη μουσική της σειράς «Μίλα μου» του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα.  

Χαίρομαι που έγραψα μουσική για μια σειρά που έχει να πει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα. Σε μια εποχή που υποβαθμίζει τις πνευματικές αξίες, τονίζει το ξεπεσμό και τη μιζέρια της ανθρώπινης φύσης κι εστιάζει στ’ αδιέξοδα, η σειρά «Μίλα μου» δίνει μηνύματα πίστης, αγάπης, αλληλεγγύης κι υπομονής.

Ανιχνεύει το καλό μέσα στον άνθρωπο, ψηλαφεί τις πληγές κι οδηγεί μέσα από τον πόνο στη λύτρωση.
 

Ευχαριστώ τον Αντώνη Ρέμο που ερμήνευσε το τραγούδι των τίτλων και τη Μάριαμ Βενιζέλου που τραγούδησε τα τραγούδια της σειράς.

Ευχαριστώ το BoConcept που είναι ο χορηγός του CD.

Αν η μουσική και οι στίχοι μου στάθηκαν στο ύψος των μηνυμάτων του σεναριογράφου κι αν έστω και στο ελάχιστο συνέβαλαν στην ανάταση της ψυχής, είμαι ευτυχής.


 

Γιώργος Τσιάκκας
Μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες που είχα στη ζωή μου, ήταν η συνάντησή μου με τον Στέλιο Πισή. Το ταλέντο του μοναδικό, το χιούμορ του αστείρευτο, η φιλία του ανεκτίμητη. Θεία δώρα για μας, που μας τα χάρισε απλόχερα σε αυτή τη συνεργασία. Η δύναμη της ψυχής του με εμπνέει. Τον σκέφτομαι και  τα δικά μου "δύσκολα" μου φαίνονται αστεία. Στέλιο μου, σ' ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου.


 

Λίστα κομματιών
 

 1.  Μίλα μου  3.00
     Ερμηνεία: Αντώνης Ρέμος 12. Το ταξίδι της καρδιάς  3.49 

13. Μνησιπήμων πόνος  2.40

2.  Εν αρχή…  2.1014. Τα μονοπάτια της σιωπής  3.29

3.  Ανάταση ψυχής   3.0615. Φυγή  1.59

4.  Είν’ η αγάπη μας πολύ μεγάλη  3.24
     Ερμηνεία: Μάριαμ Βενιζέλου16. Σε σολ ελάσσονα  1.50

17. Το τάλαντο  1.59

5.  Δέηση  2.2918. Εν χορδαίς  1.40

6.  Ακροβασία στο όνειρο  1.2519. Παιγνίδια της μοίρας  2.13

7. Το τρένο της ζωής  3.00
    Ερμηνεία: Μάριαμ Βενιζέλου20. Τα μονοπάτια της σιωπής (κιθάρα)  2.26

8. Να με θυμάσαι  2.4921. Γαλήνη του δειλινού  1.56

9. Το βλέμμα της Άννας  3.2722. Βαλσάκι (της Μαριγούλας και της Μάριαμ)  1.04

10. Πόνος μετέωρος  1.4623. Στην αμμουδιά του παραδείσου  1.33

       2010

2008      

1999     

2005

  2008     

bottom of page